1. Locatie
Plan je je feest thuis, in een klein zaaltje of in een heuse evenementenhal? Bespreek dit samen met je kind. Als je kiest voor een buitenlocatie, zorg dan zeker voor een plan B. Je wil immers niet dat deze dag verpest wordt door een regenbui.
2. Thema
Je thema hoeft niet groots te zijn, maar een rode draad doorheen de feestdag is zeker een meerwaarde. Je kiest zelf hoe ver je hier in gaat.
3. Gasten
Wie wil je er graag bij hebben? Maak een lijstje met de gasten en zoek hun adres op. Een mailtje sturen met je uitnodiging is misschien wat onpersoonlijk. Indien haalbaar, laat het feestvarken er dan een persoonlijke touch geven aan de uitnodiging.
4. Kledij
Droom je van een prinsessenjurk of ga je voor een kostuum? Of hou je het graag bij een vlotte, sportieve look? Belvu kleedt alle feestvierders, ongeacht stijl of maat. Ons fantastisch team van medewerkers helpt je graag bij het kiezen van de mooiste outfit. Er is ook een ruime keuze voor mama, papa, broer of zus en dit binnen elk budget!
5. Afterparty
Zorg dat je de dag na je feest niet te veel om handen hebt. Las een dagje rust in om na te genieten
6. Bedanking
Kleine feestneuzen hechten veel belang aan het aandenken voor hun dag. Probeer echt het verschil te maken en orgineel uit de hoek te komen. Misschien zegt een ‘photobooth’ je wel wat. Je gasten gaan samen met de feestvierder op de foto, al dan niet in een ongewone setting, en nemen de foto meteen mee naar huis.
7. Catering
Als je zelf in de keuken staat, zorgt dan zeker dat je hulp krijgt bij het opdienen, de afwas en het klaarmaken van de gerechten. Hou ook rekening met de houdbaarheid, zeker als je al dat lekkers in buffetvorm serveert. Ga je voor een cateraar, bekijk dan zeker de referenties.
8. Animatie
Elke speelvogel droomt wel van een springkasteel in de tuin. Er is meer variatie op de markt dan je denkt. Wil je een wedstrijdje uitlokken tussen de nonkels en tantes, bekijk dan eens deze leuke toestellen. Ooit al gehoord van ‘dancing balls’, een ‘rodeo ride’ of een Wakka Tube?
9. Santé
Volwassenen krijgen vaak hun kleurrijke cocktail geserveerd in een mooi glas met ijsblokjes. Voor de kinderen is er dan limonade in een plastic beker. Tijdens een communiefeest staan de kinderen centraal. Serveer hen dus zeker een fantastische mooi ogende ‘special’.
10. Klein verlet
Elke werknemer mag, met behoud van loon, afwezig zijn op de dag van de plechtige communie of het feest van de vrijzinnige jeugd van zijn of haar kinderen.
Indien de plechtigheid plaatsvindt op een dag waarop in uw firma niet gewerkt wordt, dan kan hij deze dag opnemen op de voorgaande of de volgende gewone werkdag.
11. De feestdatum
De school van je kinderen zal ruim op voorhand de feestdatum vaststellen. Controleer of die datum voor de belangrijkste genodigden wel degelijk past. De school organiseert meestal enkel de communie maar een aantal scholen staan zeker open voor het gebruik van hun accomodatie. Misschien leuk als je nog op zoek moet naar een locatie.
tip 12-24
Hieronder kan je alle verdere tips bekijken in chronologische volgorde.
12 tot 6 maanden voor de feestdag
- Bekijk met je kind hoe het zelf zijn/haar feest ziet
- Kies een leuke locatie voor je feest. Thuis het feest organiseren is altijd leuk maar bekijk of dit haalbaar is
- Schrijf uit wat jullie juist willen
- Maak een ruwe begroting van de kosten. Hou rekening met ongeveer 5 – 10% onvoorziene kosten
- Maak een gastenlijst
- Wil je met een thema werken? Laat dit doorlopen in de stijl van het feest
- Ontwerp en verstuur een ‘save the date’ kaartje ( via mail of FB gaat ook)
- Maak een ‘bord’ op Pinterest. Zo kan je alle leuke ideeën ‘pinnen’
- Bespreek wie de foto’s gaat nemen
- Stel samen een lijstje op van de muziek die je graag wil afspelen tijdens het feest
- Animatie op het feest? Een springkasteel is altijd prijs… . Maar daar stopt het niet. Geen fan van een standaard communiekaartje? Kies dan voor een ‘photobooth’ waarmee je jezelf en je gasten een heel leuk aandenken geeft. Verder kunnen grimeurs, een ‘Waka Tube’ of een trampolinewagen je animatie compleet maken
- Catering, hulp, animatie nodig? Boek ze nu om een ruime keuze te hebben
- Heb je tenten, tafels, terrasverwarmers,… nodig. Leg ook deze nu al vast
- Duik in je foto-archief en zoek foto’s uit die je op dé dag kan projecteren
4 maanden voor ‘le moment suprême’
- Versiering nodig? Ga het nu al kopen.
- Stel een cadeaulijst op
- Trek een dag uit voor een leuke communie-feestoutfit. Voorzie ook een reserve outfit. Kinderen zitten niet stil en worden nu eenmaal vuil.
- Wil je als ouder/familie mee in het nieuw dan is het nu het moment om samen met de feestvierder de kledij te gaan passen
- Een tip voor al het drukwerk. Ga eens kijken op onlineprinters.be/princoncept.be of ga voor de persoonlijke service van zwartopwit.be
- Maak en verstuur de uitnodigingen
3 tot 2 maanden voor het feest
- Bedenk hoe je de gasten gaat bedanken
- Verlof aanvragen op je werk , en de nodige documenten voor “klein verlet”. Dit geldt enkel voor de plechtige communie en het feest van de vrijzinnige jeugd
- Bestel of koop een gastenboek
- Neem het draaiboek nog eens door
- Indien je zelf de foto’s neemt voor kaartjes e.d. is het nu de moment.
4 weken voor het feest
- Ga met de kleding nog eens langs Belvu, zij strijken de outfit gratis op.
- Eventuele retouches kunnen dan ook gratis gebeuren
3 weken voor het feest
- Koop bedankjes voor de mensen die jullie hebben geholpen
- Maak de tafelindeling
- Stel een boodschappenlijstje op met alles wat je nog nodig hebt
1 week voor het feest
- Geef het definitieve aantal aanwezigen door aan de leveranciers/ traiteur. Breng hem ook op de hoogte indien er gasten zijn met specifieke wensen (vegetarisch, glutenvrij, …)
- Bevestig nog eens de locatie, randanimatie, DJ, goochelaar,…
- Doe de laatste boodschappen van zaken die niet ‘vers’ hoeven te zijn
- Maak pakketjes met een reserve outfit voor je kinderen. Een lente- of communiefeest is voor de meesten echt een sportdag op hoog niveau.
1 dag voor het feest
- Maak de feestlocatie klaar (indien je alles zelf doet). Ballonnen , slingers, vlaggetjes, kaarsen , bloemen, drank koud zetten.
- Kijk nog eens op je checklist of je niets bent vergeten. De laatste aankopen kan je nog (laten) doen
Dé feestdag
- Geniet! Gebeurt er toch iets dat niet helemaal liep zoals gepland? Probeer het dan los te laten en focus je op de dingen die wel goed gaan.
- Neem voldoende foto’s die je nadien nog kunt gebruiken als bedanking
Na het feest
- Nagenieten met de foto’s
- Verstuur bedankkaartjes
- Betaal alle nog openstaande rekeningen
- Maak een fotoboek of laat er één samenstellen ter herinnering